avatar

Alehor Użytkownik gram.pl (Delegat) ja.gram.pl/Alehor

Ptasie szkiełko

Deser, Om nom nom, zrób to sam

Jak zapewne nikt z was nie wie(bo skąd?) moje zdolności ulinarne są ograniczone do umiejętności przygotowania jajecznicy, klusków(tak pisze się klusków a nie klusek) z serem oraz ugotowania wody ale pewnego pięknego dzionka napotykając się na jakieś babskie pismo mojej mamy natrafiłem na pewien przepis któy z miejsca mnie zaintrygował, a mianowicie był to przepis na "Ptasie Szkiełko"

2

Gdy ujżałem nazwę i "screenshota" tego draństwa pomyślałęm -Łotafak!? Muszę to kurwa zrobić! - i jak pomyślałem tak zrobiłem. Efekt muszę przyznac był o dziwo zadowalający, nic nie spieprzyłem, a nawet byłem z siebie dumny! Roboty za wiel przy tym nie było ale deser zajebioza. Smakuje to wyśmienicie, a zwłaszcza w upalny dzień kiedy wyjmujemy to to prosto z lodówy. Naprawde polecam i zachęcam do spróbowania przyrządzenia tego samodzielnie, bo warto.

 

 

Czas przygotowania: 180 minut
Czas chłodzenia / mrożenia: 30 minut

Ilość porcji: 15

Składniki
  • 2 galaretki owocowe o różnych kolorach
  • 2 lyżki żelatyny
  • 0,5l. śmietany 18% (można użyć jogurtu naturalnego, żeby było mniej kaloryczne)
  • 0,5 szkl. cukru pudru
  • 1 szklanka mleka
  • maslo/margaryna do wysmarowania formy

 

Każda galaretkę rozpuścić w osobnym naczyniu w połowie przewidzianej w przepisie wody. Przygotować żelatynę, połączyć z gorącym mlekiem, doprowadzić do wrzenia, dodać cukier puder i ostudzić do temp. pokojowej. Połączyć mleko ze śmietaną i odstawić w chłodne miejsce. Galaretki pokroić w dużą kostkę. Formę keksową wysmarować cienko masłem, ulożyć kostki galaretki na przemian kolorami zalewając zastygającym mlekiem ze śmietaną, schłodzić w lodówce aż całkiem zastygnie. Smacznego!!!!

 

przepraszam za błędy w pisowni ale mam na to papiery :P

komentarzy: 818 lutego 2011, 21:05

7 komentarzy do tego wpisu:


sirufok : 28 lutego 2011, 20:52

O jak miło, że mi o tym przypomniałeś:) Już nie pamiętam kiedy ja to jadłem, a jest przepyszne.
Btw, robiłem ze śmietaną i z jogurtem i jak dla mnie to jogurt odpada, dużo lepsze ze śmietanką (może przez to, że nie muszę liczyć kalorii;))
odpowiedz

Validus : 08 marca 2011, 19:10

Wiesz, wydaje mi się, że coś takiego było w sklepach ładnych paręnaście lat temu. Tak coś mi się kojarzy. Miałem podać u siebie ostatnio przepis na penne con il tonno, ale nie potrafię, bo robię zawszę na wyczucie :/
odpowiedz

NintendoPassion : 13 marca 2011, 10:34

Moje zdolności są raczej ograniczone. Dzięki za przepis, przekażę Princess Peach. Może urychtuje :)
odpowiedz

BartexooN : 16 marca 2011, 21:22

Dzięki za przepis,wczoraj to jadłem,a ten smak jak zwykle ulubiony :)
odpowiedz

KrwawaMary : 19 marca 2011, 08:35

Moja mama robiła taki torcik, gdy byłam w podstawówce! Mniam :D
odpowiedz

Zekzt : 20 marca 2011, 14:39

To ja mogę tylko dodać, że świetnie jest do masy mlecznej dorzucić trochę zapachu do ciasta, np rumowy lub cytrynowy, co kto tam lubi, efekt rewelacyjny =)
odpowiedz

crackoos : 22 marca 2011, 13:41

1. Jadłem. Moja teściowa takie robi. Extra!
2. Papiery na pisownię są :) ale tło zlewa się z tekstem i ciężko się czyta.
odpowiedz

Alehor : 22 marca 2011, 14:47

tak też myslałem, jednak nie problem tekst podkreślić kursorem a mi ta "harmonijna" kompilacja bardzo się spodobała :P
odpowiedz

Aby dodać komentarz trzeba być zalogowanym na swoje konto gram.pl! kliknij by się zalogować

Strona prezentuje indywidualną opinię użytkownika. gram.pl nie ponosi odpowiedzialności za treści zamieszczone przez użytkowników.
© gram.pl